Supergoed dat je 't vraagt. Want het is absoluut verboden om de slaapkalender in te vullen aan de hand van de klok. Het is zo dat je 's- ochtends bij je ontbijt bordje, terugredenerend, je slaap waakkalender invult. Je vult 's-ochtends in hoe je de afgelopen nacht hebt beleefd. Subjectief.
Echt waar, want inderdaad, mensen hebben de neiging te willen klokken, want er zijn heel veel mensen die heel precies zijn. Of die denken dat het als ze het, een beetje zomaar met de dikke duim, bij benadering invullen, dan doe ik het vast niet goed.
Het is de bedoeling dat je het subjectief invult.
Welke invloed heeft dit op de slaapperceptie?
Krijg je dan niet het idee dat mensen dus een hele andere slaapperceptie hebben dan dat ze echt daadwerkelijk slapen?
Precies; want dan kun jij als professional natuurlijk nooit inschatten in hoeverre het waar is wat ze zeggen. Want er zijn natuurlijk mensen, die denken, ik heb de halve nacht wakker gelegen, terwijl ze in werkelijkheid misschien 3 keer 10 minuten wakker liggen.
Het komt erop neer dat je vaak wel weet of je vlot bent ingeslapen, of dat het langer duurde. En dan begin je het slaapdagboek bijvoorbeeld met zo'n horizontaal streepje, want ik heb echt even moeite gehad met inslapen. Maar ergens ben je gaan slapen. Je weet vaak ook aan het eind, tegen de ochtend, of je van de wekker ben wakker geworden of dat je al drie uur van tevoren wakker lag. Dus ook dat laatste stuk kan je dan vrij objectief invullen.
Dus de eerste twee uur kun je bij benadering aardig goed en strak invullen en de laatste één twee uur ook. Dan heb je al vier van de zeven à acht uur vrij objectief ingekleurd.
Daarna weet je, ik ben drie keer wakker geweest. Ik ben vijf keer wezen plassen of ik ben één keer wezen plassen. Ik ben nog naar beneden geweest en dan ga je dus de tussenruimte met die feiten die je weet over jouw nacht, verder invullen, dus dan komt het hoe dan ook ongeveer goed uit. En of iemand dan werkelijk om 1 uur of 2 uur is wezen plassen of om half drie? Dat geeft niet, want je ziet dan toch dat ene wakker wordt moment.
Zo wordt subjectief, redelijk objectief.
Want ze moeten ergens 3 wakker wordt momenten, bijvoorbeeld wel tussen 2 uur en 6 uur s morgens kwijt. Dus dan krijg je vanzelf een reëel beeld van iemands slaap.
Maar dit is wel goed hoor, want in de praktische uitvoering kom je dit bijna elke keer tegen, dat mensen ook van dat soort verhelderende vragen gaan stellen en zeggen van ja...
maar dan krijg je toch geen goed beeld? of dat weet ik dan toch niet als ik niet op de klok heb gekeken?
En door jouw vraag kan je dat nu wel beter uitleggen.